Euroopa Liidu taksonoomia

Blog Header
Anu Ruul

Anu Ruul

Kestliku innovatsiooni strateeg

Euroopa Liidu taksonoomia on klassifikatsioonisüsteem, mis määratleb kriteeriumid majandustegevustele, mis vastavad laiematele keskkonnaeesmärkidele. See on jätkusuutliku rahastamise raamistiku nurgakivi ja oluline vahend turu läbipaistvuse tagamiseks.

Taksonoomia aitab suunata investeeringuid majandustegevustesse, mis on kõige vajalikumad kestlikule majandusele üleminekuks. Taksonoomia järgne ettevõtete klassifitseerimissüsteem on kooskõlas Euroopa rohelise kokkuleppe eesmärkidega.

*Loe määrust pdf formaadis, siis on tabelid täielikult nähtaval. Selleks vajuta määruse pealkirja kohal oleva valiku sees ET (eesti keel) PDF ikoonile. Vaata allolevast pildilt täpsemalt:

Tähelepanu! Loe määrust pdf formaadis, siis on tabelid täielikult nähtaval. Allikas: EUR-Lex

Euroopa Liidu taksonoomia eesmärk

ELi taksonoomia määruse eesmärk on aidata suurendada investeeringuid projektidesse ja tegevustesse, mis on vajalikud Euroopa roheleppe eesmärkide saavutamiseks – plaan teha ELi majandus keskkonnasäästlikuks, järgides järgmisi põhimõtteid ja eesmärke:

Euroopa Liidu põhimõtted ja eesmärgid, kuidas majandus muuta keskkonnasäästlikumaks. Allikas: EU Taxonomy Navigator

Taksonoomia järgimine

Ettevõtted, kes kuuluvad ettevõtete kestlikkuse aruandluse direktiivi (CSRD) reguleerimisalasse, peavad oma aastaaruannetes avalikustama, mil määral on nende tegevused hõlmatud ELi taksonoomiaga (taksonoomiale vastavus) ja vastavad taksonoomia delegeeritud aktides sätestatud kriteeriumidele (taksonoomia järgimine).

Teised ettevõtted, kes ei kuulu CSRD reguleerimisalasse, võivad otsustada seda teavet vabatahtlikult avalikustada, et saada juurdepääs jätkusuutlikule rahastamisele või muudel ärilistel põhjustel.

Mis on EL taksonoomia?

ELi taksonoomia on tööriist, mis aitab investoritel tuvastada keskkonnasäästlikke majandustegevusi, edendada üleminekut süsinikuvabale tulevikule ja suunata rahastust lahendustesse, mis aitavad lahendada kliimakriisi ja ennetada edasist keskkonna seisundi halvenemist:

  • loob raamistiku investoritele ja ettevõtetele;
  • toetab ettevõtteid nende ülemineku planeerimisel ja rahastamisel;
  • kaitseb rohepesu (greenwashing) praktikate eest; 
  • aitab kiirendada nende projektide rahastamist, mis on juba jätkusuutlikud, ning neid, mida on keskkonnasäästlikule majandusele üleminekuks vaja.

Euroopa Liidu Taksonoomiaga seotud keskkonnaeesmärgid

Euroopa Liidu taksonoomiaga seotud keskkonnaeesmärgid on selgelt määratletud Euroopa Liidu taksonoomiamääruses. Need eesmärgid kajastuvad Euroopa Liidu poliitikadokumentides ja regulatsioonides ning on osa laiemast strateegiast Euroopa rohelise kokkuleppe raames.

EL Taksonoomiaga seotud keskkonnaeesmärgid:

  1. kliimamuutuste leevendamine;
  2. kliimamuutustega kohanemine;
  3. vee- ja mereressursside kestlik kasutamine ja kaitse;
  4. üleminek ringmajandusele;
  5. saastuse vältimine ja tõrje;
  6. elurikkuse ja ökosüsteemide kaitse ja taastamine.

EL Taksonoomia määrus sätestab ka neli üldtingimust, mida majandustegevus peab täitma, et kvalifitseeruda keskkonnasäästlikuks: 

  1. Andma olulise panuse vähemalt ühe keskkonnaeesmärgi saavutamisse;
  2. Mitte põhjustama olulist kahju ühelegi teisele viiele keskkonnaeesmärgile (Do no significant harm põhimõte ehk DNSH);
  3. Vastama minimaalsetele kaitsemeetmetele (minimum safeguards);
  4. Vastama taksonoomia delegeeritud aktides sätestatud tehnilistele sõelumiskriteeriumidele (technical specifications).

Euroopa Liidu Taksonoomia kriteeriumid

Tagamaks, et majandustegevus annab olulise panuse ühte neist eesmärkidest, ilma et see tekitaks märkimisväärset kahju teistele viiele eesmärgile, kehtestab EL kriteeriumid (nn “tehnilised sõelumiskriteeriumid”).

Seni on kriteeriumid kehtestatud majandustegevuste jaoks, mis võivad anda olulise panuse kliimamuutuste leevendamisele ja kliimamuutustega kohanemisele.

Vaata lisaks:

EL kriteeriumid ehk tehnilised sõelumiskriteeriumid erinevatele majandustegevustele leiad Euroopa Liidu Taksonoomia kompassist. 

Tähelepanu! Sõelumiskriteeriumid leiad reeglina allalaetavate lisadena (nt Appendix A, Appendix B). Vaata allolevat täpsustavat joonist:

Taksonoomia kompassis on sõelumiskriteeriumid reeglina allalaetavate lisadena (nt Appendix A, Appendix B). Allikas: EU Taxonomy Compass

Taksonoomia raames peavad ettevõtted mitte ainult vastama kehtestatud kriteeriumidele, vaid ka läbipaistvalt aru andma oma kestlikkuse jõupingutustest. See hõlmab selget ja põhjalikku teabe avalikustamist oma majandustegevuse, investeeringute ja operatiivsete kulutuste kohta, mis on seotud keskkonnaeesmärkidega.

Taksonoomiast tulenevate kriteeriumite analüüsi käigus tuleb ettevõttel ka avalikustada:

  • kui suure osa käibest moodustavad kestlikud tooted/teenused (Turnover);
  • kui suure osa käibest moodustavad kapitalikulutused, mis on seotud keskkonnaga (Capex);
  • kui suure osa käibest moodustavad tegevuskulud, mis on seotud keskkonnaga (Opex).
Turnover/käiveCapex/kapitalikuludOpex/tegevuskulud
Netokäibe osa, mis tuleneb taksonoomiaga kooskõlas oleva majandustegevusega seotud toodetest või teenustestKapitaliinvesteeringud, mis on seotud kestliku majandustegevusega.Jooksvad ja tegevuskulud, mis on seotud kestliku majandustegevusega.

Praktilised lisamaterjalid:

Loe rohkem