Milleks meile ESG raport ehk kestlikkusaruandlus?

Blog Header
Anu Ruul

Anu Ruul

Kestliku innovatsiooni strateeg

Viimati uuendatud: 1. august 2024

Mis on kestlikkusaruandlus?

Kestlikkusaruandlus on meetod, mis võimaldab keskkonna (Environment), sotsiaalsete (Social) ja juhtimisega (Governance) ehk ESG teemadega seotud mõjude avalikustamist ning seeläbi andmete võrreldavaks tegemist.

Kestlikkusaruandlus

Kestlikkusaruandlus on ka raamistik, mida ettevõtted kasutavad oma keskkonna-, sotsiaalsete ja juhtimisalaste mõjude ning jätkusuutlikkuse strateegiate ja tulemuste avalikustamiseks oma majandusaasta aruandes.

  • See hõlmab organisatsiooni tegevusest tulenevate oluliste kestlikkusaspektidega seotud mõjude (Impacts), riskide (Risks) ja võimaluste (Opportunities) analüüsi ehk IRO.
  • Avalikustatav lisainfo aitab sidusrühmadel mõista, kuidas organisatsioon vastab jätkusuutlikkuse väljakutsetele ja võimalustele.
  • Kestlikkusaruandluse koostamise alused on kirjeldatud standardites. Standardid kajastavad aruandluse aluseks olevaid andmepunkte

Kestlikkusaruandluse tähtsus

Ühiselt otsime parimaid praktikaid, tehnoloogiaid ja meetodeid, et vähendada meie tegevuse mõju loodusele. Kui suurettevõtted jagavad oma põhimõtteid, strateegiaid, tegevusi, mõõdikuid ja eesmärke keskkonnamõjude vähendamisel, saavad teised neilt õppida ja parimaid praktikaid laiemalt kasutusele võtta.

Aruandluse kohustus tuleneb CSRD (Corporate Social Responsibility Directive) direktiivist ja avalikustamise nõuded ning raamistik selle jaoks loodud ESRS (European Social Responsibility Standards) standarditest.

Vaata lisaks:

Teemapõhised ESRS-id hõlmavad teatavaid kestlikkusteemasid ja alateemasid ning vajadusel ka alateemade alateemasid, mida nimetatakse „kestlikkusaspektideks“. Standardid koosnevad andmepunktidest, mille kohaselt tuleb oluliste teemade osas aru anda. Exceli kujul olev andmepunktide loetelu tuleneb otseselt ingliskeelsetes ESRS standardites kirjeldatust, kuid on esitatud tabeli vormis, et avalikustamiseks mõeldud andmepunktidest oleks parem ülevaade. Andmepunkte tabeli kujul veel eesti keeles pole, kuid kõik need samad andmepunktid on kirjeldatud ka eestikeelsetes ESRS standardites.

Kestlikkusaruandluse ESRS standardid

Oluliste keskkonna, sotsiaalsete ja juhtimise teemadega seotud info avalikustamiseks on koostatud standardite kogum, mis reguleerib millist infot ja kuidas aruandes kajastada. On olemas kaks valdkonnaülest standardit:

  1. ESRS 1: Peamised nõuded
  2. ESRS 2: Avalikustamise üldised reeglid

ESRS 1 ja 2 kohalduvad kõikidele teemapõhistele standarditele. Lisaks on 10 teemapõhist standardit, mis täpsustavad keskkonna, sotsiaalsete ja juhtimisteemadega seotud info avalikustamist. 

Millised standardid kohalduvad?

Ettevõtted peavad olulisuse hindamise käigus määrama, millised standardid on nende jaoks olulised. Ettevõtte jaoks mitte-olulised teemad ja nendega seotud standardid võib raportist lühidalt selgitades välja jätta.

Kui ettevõtja leiab, et kliimamuutused ei ole tema jaoks olulised ja otsustab mitte järgida standardi ESRS E1 „Kliimamuutus“ avalikustamisnõudeid, peab ta:

  1. Avalikustama üksikasjaliku selgituse oma topeltolulisuse hindamise järelduste kohta seoses kliimamuutustega (vt standardi ESRS 2 avalikustamisnõue IRO-2 „ESRSide avalikustamisnõuded, mis on hõlmatud ettevõtja kestlikkusaruandega“);
  2. Lisama tulevikku suunatud analüüsi tingimustest, mille alusel ettevõtja võiks järeldada, et kliimamuutused on tulevikus olulised.

Kestlikkusaruandes ei avalikustata ärisaladusi või muud ettevõtja jaoks konfidentsiaalset infot.

Praktilised lisamaterjalid:

Loe rohkem