Väike- ja keskmise ettevõtte vabatahtlik aruandlus

Blog Header
Anu Ruul

Anu Ruul

Kestliku innovatsiooni strateeg

Vabatahtliku aruandluse eesmärk

Vähendatud mahus vabatahtlike standardite (VSME ESRS) väljatöötamise eesmärk on teha andmete kogumist ja avalikustamist võrreldavaks kogu väärtusahela lõikes. Ühtlasi võimaldab see lihtsustatud kujul anda VKE’dele raamistiku vajaliku info kogumiseks, mida potentsiaalselt suurettevõtetest kliendid või finantsasutused võiksid kestlikkusega seonduvalt küsida. 

Standardid aitavad VKE-sid süsteemselt kaasata ka keskkonnamõjude vähendamisesse. VKEd moodustavad rohkem kui 60% ELi ettevõtete kasvuhoonegaaside heitkogustest ning hinnanguliselt vastutavad nad 60-70% tööstusreostuse ja kogu tööstusjäätmete eest. Siiski on oluline märkida, et märkimisväärne osa ettevõtetest, hinnanguliselt 55-60% VKE-dest, avaldab keskkonnale vähest mõju.

Vaata lisaks:

Vabatahtliku aruandluse standardite moodulid VKE jaoks

CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) põhjal on loodud vähendatud mahus vabatahtlikud standardid VSME ED*, mis tuginevad ESRS (European Sustainability Reporting) standarditele. Tähelepanu! VSME ED on praegu veel tööfaili (Exposure Draft) staatuses ja neid ei ole veel vastu võetud (august 2024 seisuga).

*VSME ESRS ED = Voluntary ESRS Exposure Draft for Small- and Medium-sized enterprises ehk vabatahtlik kestlikkusaruandluse standard väike- ja keskmise suurusega ettevõtete jaoks (august 2024 seisuga kinnitamata). 

vabatahtlikute standardite moodulid (2).pdf

Tähelepanu! Nendel standardil hetkel puudub eestikeelne versioon ning seetõttu jätab materjalide koostaja terminid originaalkeelde.

Võrdluseks saate tutvuda alloleval joonisel toodud suurettevõtete ESRS standardite kategooriad. Pildil klikkides avaneb see suuremalt vaatamiseks.

ESRS standardite kategooriad suurettevõtete jaoks.

Vaata lisaks:

Kuidas VSME standardid toimivad?

Vabatahtlik VSME raamistikust lähtuvalt võib olulisuse hindamisel kasutada suurettevõtetele ettenähtud suuniseid, kuid seda võib teha oluliselt väiksemas mahus ja detailsusastmes (näiteks ei ole vaja kohustusena kaasata sidusrühmi). Kestlikkusaspektid, mida hinnata, on nii suurettevõtetel kui ka VKE-del samad.

Tähelepanu! Vabatahtlikult aruandlusega tegelev VKE võib kasvuhoonegaaside arvutamisel piirduda Skoop 1 ja Skoop 2 arvutustega.

Vaata lisaks:

Loe rohkem